Roger Federer och Nike

Roger Federer är kanske den störste tennisspelaren genom alla tider. Han tillhör fortfarande efter nästan 20 år som proffs forfarande världseliten. I somras vann han till exempel sin åttonde titel i Wimbledon. Detta var 19 år efter sitt första deltagande i den mest prestigefyllda av alla tennisturneringar.

Sedan början av 2002 har Federer varit en av Nikes största profiler och samarbetet har varit minst sagt givande för båda parter. Schweizaren tjänar flera tiotals miljoner euro varje år genom sponsringen och vad Nike tjänar på dealen kan nog räknas i betydligt mer.

Genom åren har Roger ”FedEx” Rogerer (dock har han aldrig sponsrats av just bolaget FedEx) figurerat i en mängd reklamfilmer för Nike. Vad de har gemensamt är att de för det mesta är nyskapande, inte sällan dramatiska och alltid mycket humoristiska. Nedan är några höjdpunkter från ett samarbete som har resulterat i ett tiotal reklamfilmer som alla har gjort avtryck i reklamhistorien. Flera av klippen tillhör de mest sedda reklamklippen på Youtube genom tiderna.

Spionhistorien

Ett av de första samarbetena mellan Federer och Nike mynnade ut i den här reklamfilmen. Här är en spionhistoria i centrum. En man som utger sig för att vara Federers tränare, men som egentligen är en hemlig agent, kommer hem till Federer för att utmana honom på en klassisk duell…

Hur många statister räknar du till?

Federer är känd för sin eleganta och dynamiska spelstil. Det är något Nike ofta spelar på i sina reklamfilmer. Ett nyckelord i skapandet av klippen är att de ska spegla den ”unmatched inspiration” som schweizaren ger sina fans. Nike har även myntat begreppet ”The Roger Effect”. Efter segern i Wimbledon i juli 2017 började den här reklamfilmen med just titeln ”The Roger Effect” att sändas globalt. Det är en massiv produktion och frågan är hur många tennisspelande statister filmskaparna egentligen har lyckats stoppa in…

Flugsmällan

Reklamfilmen ”Fly Swatter” (flugsmällan) är en slags efterföljare till klippet där Federer agerar mästerspion. Här spelar en stackars fluga huvudrollen och Federer får visa upp hela sitt register av snabbfotat fotarbete för att ta hand om flugan, allt till tonerna av klassisk musik.